Meteen naar de inhoud

Bier woordenboek

Brouwers praten graag vol passie over hun werk, dat vaak meer voelt als een hobby. En dat zorgt ervoor dat er soms woorden en termen door de podcast vliegen waarvan jij geen idee hebt wat het betekent. Geen zorgen! Hieronder heb ik een aantal termen die nog wel eens in de podcast voorbij komen voor je uitgelegd. 

Zijn de termen hieronder voor jou bekend terrein, maar luister je straks de podcast en denk je ‘Huh?!’ Laat het dan vooral weten, dan voeg ik de term zo snel mogelijk toe aan het bierwoordenboek.

Afdronk

De smaak die je proeft nadat je een slok bier hebt gedronken. Eigenlijk is het een ander woord voor nasmaak.

Barrel aged

Bier een lange tijd laten rusten op (gebruikte) houten vaten, zodat het bier de smaak uit het vat opneemt.

Meer weten? Luister aflevering 7 van de podcast.

Gerst

Een graansoort waarmee je bier kan brouwen. Er zijn verschillende soorten gerst zoals Tweerijige gerst of Vierrijdige gerst.

Onder gistend

Wordt ook wel lage gisting genoemd. Het gistingsproces waarbij de suikers worden omgezet in alcohol gebeurt op een lagere temperatuur; ongeveer tussen de 5 en de 15 graden. Het gist zakt tijdens dit proces naar de bodem van de ketel, vandaar ook de naam ‘onder’ gistend.

Het bekendste ondergistende bier is pils.

Hop

De vrouwelijke bloemen van de hopplant. Hop is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Er zijn verschillende soorten hop die groeien over de hele wereld, allemaal met een andere smaak. 

Hop zorgde er vroeger voor dat bier langer houdbaar was, ook is hop verantwoordelijk voor de bittere smaak van bier.

Mout

Graankorrels (vaak gerst) die zijn ontkiemd en daarna gedroogd. Hoe langer en hoe heter je de graankorrels droogt, hoe donker de mout wordt. Hoe donker de mout, hoe donker het bier.

Reinheitsgebot

Een regel die begin zestiende eeuw werd ingevoerd in Duitsland om ervoor te zorgen dat alle bieren aan dezelfde hygiëne voorwaarden voldoen, en ook om bakkers te beschermen; voor wie tarwe en rogge ook een belangrijk ingrediënt was.

Volgens het Reinheitsgebot mocht in eerste instantie bier alleen nog bestaan uit: water, hop en gerst. Later werd hier ook gist aan toegevoegd.

Afvullen

Het gebrouwen bier vanuit de tank overgieten in blik, fles of fust.

Bierbostel

Ook wel draf genoemd. Is het restproduct dat je overhoudt na het brouwen van bier. Het bestaat vooral uit de buitenste blaadjes van het gerst of tarwe dat gebruikt wordt voor het brouwen. 

Bierbostel kun je gebruiken om brood van te maken, maar het is vooral populair als voer voor koeien of varkens.

Gist

Een schimmel die je nodig hebt om de suikers in het bier om te zetten in alcohol en koolzuur.

Boven gistend

Wordt ook wel hoge gisting genoemd. Het gistingsproces waarbij de suikers worden omgezet in alcohol gebeurt op een hogere temperatuur; 15 tot 35 graden. Tijdens het proces blijft de gist bovenaan de ketel drijven, vandaar ook de naam ‘boven’ gistend.

Heel vroeger waren alle bieren bovengistend. Omdat er nog geen koelingen waren was het niet mogelijk om het bier op een lage temperatuur te laten gisten.

Dry hoppen

Een techniek waarbij er tijdens het brouwen op een later moment extra hop wordt toegevoegd aan het bier. Dit zorgt voor een andere en diepere smaak. 

De techniek wordt vooral gebruikt bij IPA’s en Pale Ales.

Mouterij

Plek waar de graankorrels worden omgezet naar mout.

Wort

Wort is heel simpel gezegd het mengsel van mout samengevoegd met water. Dit mengsel wordt gefilterd, wat overblijft is wort (de heldere vloeistof) en bostel (de vaste stukjes graan).

Copyright Van Het Vat © 2021
Apple PodcastsGoogle PodcastsSpotifyOvercastDeezer